k-studio / Maida Vale

Over the course of writing the London Design Journal, I have discovered so many talented designers coming from all over the world, with projects and designers from Australia to Greece and Sweden and everywhere in between. I felt that it's time to focus in on projects completed in the UK and designers behind them. I'm going to make an effort to feature as many local projects and talent as possible!

The first project by the talented k-studio is in Maida Vale, west London. The beautifully paired back and minimal interior transformed by a clever use of space. Inspired living space.

k-studio_maidavale_01.jpg
At k-studio our contextual approach to each project seeks to produce a unique architectural experience. Every element of a design should combine to result in a throughly considered whole.
— k-studio
k-studio_maidavale_01d.jpg

Within a beautiful period property in London’s Maida Vale, this apartment has been fully renovated and re-worked, increasing the usable area and transforming it into a unique and contemporary family home.

k-studio_maidavale_03b.jpg

On the main floor the staircase has been shifted back to open up the living area and the kitchen has been brought forwards and enclosed within a sleek, larch clad box. The box also closes off the private zone of the flat incorporating two guest bedrooms and a shared bathroom comfortably behind the kitchen on the rear façade of the building.

k-studio_maidavale_04.jpg

The larch box opens to the living area creating a socialable atmosphere but when closed cleverly tidies away kitchen activity, instantly removing it from the space. Combining the kitchen with the dining and sitting areas has increased the overall area of the living space and allows natural light from the front windows to flood through it.

Upstairs, the previously unused attic space has been converted into a peaceful master bedroom suite with open-plan sleeping, study and dressing space and a closed off toilet and shower room. The staircase, the sink and the dressing area are lit by ‘task-skylights’ that have been placed specifically where natural light is helpful. 

k-studio_maidavale_12.jpg

Resolving the awkwardness of the original layout with these key changes and introducing to the elegant proportions of the existing architecture a palette of soft, neutral colours and cool, natural materials such as wood and stone, the property has been updated with elegant simplicity.

k-studio_maidavale_08.jpg

All images courtesy of  k-studio

Photography by Tom Gildon