Step by Step / Dialect

Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal
Step by Step / Dialect / London Design Journal

Designers Pierric De Coster and Jonas Blondeel joined forces to create Atelier DIALECT, their name refers to the unique design language of each individual working on a project.

The space the duo created for Step by Step is designed as a well thought-out and inviting interior that draws attention to the fashion collections on sale, while gently guiding visitors through the various stages of shopping as a total experience.
 
The front section of the shop is reserved for a display zone to welcome the visitors, featuring a raised display window—with concealed storage space—and six steel display modules in natural and white spray-painted steel. Suspended above the display modules you will find Michael Anastassiades’ ‘Mobile Chandelier 6’ lighting up the midnight-blue ceiling.
 
The second part of the shop will house the greatest part of the collections. To the left you will find a set of stained black oak cupboards with mirror backings. The area directly opposite, to the right, will feature a number of clothing racks in varnished raw steel, retaining the natural colour. The rough concrete floor was sanded according to the Granito technique. A wide, light-pink tiled plinth unites the two front areas.
 
More warmth was consciously added to the third section, in which the colder-looking concrete floor merges into a screed floor with a blush of pink. The colour of the floor extends to the walls, creating the visual effect of panelling. The stained black cupboards of the previous section are replaced by oak veneer on blockboard. The sales counter is made of oak and steel, with a light-blue polyoxymethylene (POM) top. The warm atmosphere is very inviting for a pleasant chat and a cup of coffee. Weather-permitting, visitors are welcome to sit in the adjacent patio, with its large steel window frames.

The patio creates a natural divider between the shopping section and the fitting rooms -featuring white Cees Braakman chairs-, where shoppers can try on their potential purchases in an unhurried and beautifully lit atmosphere.

All Photos © Bart Kiggen